torstai 11. joulukuuta 2014

Mutakakku moneen makuun (gluteeniton ja maidoton)

Sain työkaverilta hyvän kakkureseptin, jota useampi työkaveri ehti jo kokeillakin. Niinpä minäkin innostuin, etenkin saatuani jopa maistiaisia tästä mainiosta herkusta. Kun reseptissä on ohjenuorana "helppo ja hyvä", ja bonuksena ruokarajoitteiselle sopiva, lähden minäkin innolla kokeilemaan. Lopputulos maistuu kyllä kenelle tahansa, oli valioita tai ei. No, laihduttajalle en suosittele!

Minä olin ovela ja tein kaksi kakkua. Vuokani oli hieman pienempi kuin ohjeessa mainittu, joten ajattelin tehdä samalla minikakun joulua varten valmiiksi pakastimeen.


Gluteeniton ja maidoton mutakakku

200 g kasvimargariinia 
160 g maidotonta tummaa suklaata esim. 60-70%
2 dl sokeria
4 munaa
2 1/4 dl mantelijauhetta (100g)
1/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
pinnalle n. 1/2 dl mantelirouhetta

Tee näin:
  • Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Reunoja ei tarvitse voidella.
  • Sulata rasva isohkossa kattilassa miedolla lämmöllä. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaa paloina. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut joukkoon.
  • Lisää sokeri ja munat sähkövatkaimella.
  • Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan.
  • Kaada vuokaan ja tasoita pinta. Koristele mantelirouheella.
  • Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Pienempi kakku tulee nopeammin. 
  • Kakun kuuluu jäädä keskeltä tahmaiseksi. Irrota vuosta vasta jäähtyneenä.

Tarjoa sellaisenaan, kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Myös marjat tai raikas marjakastike sopii hyvin mutakakun kaveriksi. Näin joulun aikaan ylle sopisi vaikka jäiset karpalot ja tomusokerihuntu. Kakku on tuhtia tarjottavaa ja riittoisaa isollekin porukalle.




Kakkua nautittiin muiden herkkujen ohella itsenäisyyspäivänä ystäväperheen luona. Samalla katseltiin linnanjuhlien pukuloistoa ja ihmeteltiin komeita luomuksia. Juhla kuin juhla tuntuu kyllä aina paljon juhlavammalta isommalla porukalla.

2 kommenttia:

  1. Aivan älyttömän hyvä resepti! Olen maidoton ja gluteeniton, ja silti täysin riippuvainen suklaakakusta! En tykkää käyttää margariinia, joten käytin rasvan tilalla cashew butteria ja kookosrasvaa, mutta aivan älyttömän hyvää tuli :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla! Tämä on kyllä toimiva resepti. Minäkään en ole mikään margariinin fani, joten hyvä tietää, että tämän voi tehdä toisinkin. Viimeisimmässä postauksessani kokeilinkin suolaisen lohipiirakan margariinin korvaamista avokadolla, ja siinä se toimi hyvin. Miksei ehkä makeassakin, vaikka osittain?

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!